Material

Específic i obligatori per competicions oficials:

  • Collar:  No pot ser metàlic ni amb punxes. Els més adequats son els collars de roba o de materials suaus, avui en dia hi ha una infinitat de models i materials perfectament vàlids pels nostres gossos

  • Arnés de tir: ha de ser resistent, protegir el gos dels fregaments amb materials no abrasius ni tallants en les zones de contacte i les zones d’impacte hauran d’estar encoixinades. Han de permetre l’extensió normal de les potes del gos i hauran de disposa d’una corda a l’extrem final per unir-lo a la línia de tir.
  • Línia de tir: corda que uneix el cinturó del corredor amb l’arnés del gos. Ha de disposar d’una zona elàstica amortida que absorbeixi els impactes per evitar lesions a l’esquena del corredor o del gos. L’amortiment varia segons el model, cal comprar un adaptat a la mida del gos o la seva força de tir.

  • Cinturó: ha de ser còmode pel corredor i permetre acoblar-hi la línia de tir mitjançant un mosquetó d’alliberació ràpida. No hi ha models concrets homologats, però es recomana que disposi d’una zona encoixinada per repartir la pressió. N’hi ha que s’agafen per la cintura i altres que s’agafen pels malucs (“cadera”).

Antena o llança: Es posa a la bici, patí o carro i per ella s’hi passa la línea de tir que unirà la bicicleta amb el gos o gossos.

 

Hi ha molta diversitat de marques i models, cada un de nosaltres hem de trobar el que millor se’ns adapti. Seria bo que algú a qui coneixem que faci aquest esport ens deixés el material per poder provar com ens sentim amb ell

 

Material recomanable:

  • Guants: fins i resistents al fregament per poder recollir la línia de tir i de cara a possibles caigudes.Guants lurbelGuants bike

 

 

 

 

  • Calçat per córrer per la muntanya: calçat tècnic, força taquejat i amb un bon amortiment o absorció de l’impacte.

la_sportiva_bushido_shoe

  • Botins pel gos:  sobretot si correm per superfícies abrasives i en funció de la sensibilitat del gos. Amb unes fundes fines i elàstiques serà suficient per la majoria dels casos.botins nonstop
  • Llum frontal: de potència elevada doncs la majoria d’entrenaments i algunes curses seran nocturnes i les velocitats a les que ens desplacem són elevades.Nao Peltz

Reglament

Cada lliga i campionat té el seu reglament propi. Els reglaments estan es regeixen en els de la IFSS ( International Federation of Sleddog Sports).

Consulteu els reglaments sempre abans d’assistir a una cursa, així evitareu sorpreses inesperades.

 

Clica aquí per veure el reglament de la IFSS

Clica aquí per veure el reglament general de mushing de la RFEDI (Real Federación Española de Deportes de invierno

Clica aquí per a veure el reglament vigent del Comitè de Mùxing i Canicross de la FCEH (Federació Catalana d’Esports d’Hivern)
Clica aquí per a veure el reglament vigent General del Mùxing i Canicross (FCEH)
Clica aquí per veure document informatiu de substàncies prohibides

Algunes normes bàsiques que hem de conèixer són:

  • S’ha de disposar del material obligatori
  • No es pot maltractar el gos (propi o alié), ni física ni verbalment.
  • S’ha de córrer sempre per darrere del gos.
  • El gos ha d’anar sempre lligat (abans, durant i després de la cursa).
  • Disposar de les vacunes obligatòries: la polivalent (Borm, Parvovirosis, Hepatitis i Leptospirosis com a mínim), l’antirràbica i la Bordetella bronchiseptica (tipus Pneumodog o Novivac KC).
  • Prestar ajuda en cas d’accident.

Delegat tècnic

En les curses federades hi ha un delegat tècnic (o DT) o jutge de cursa. Aquesta figura és l’encarregada de vetllar pel compliment del reglament tant per part dels participants com de l’organització. Es la persona encarregada de posar les sancions quan es produeixen infraccions del reglament. En els campionats i algunes curses pot ser que a més del delegat tècnic hi hagi més jutges de la federació que li donin suport a la seva tasca.